onsdag 2 oktober 2013

Fina fynd, spår av förhistoriska gårdar

Mycket sten är det på vår undersökning i Farstorp, det har väl framgått! Och om man inte vill se tjusningen med det kan vi här erbjuda bilder på två lite ovanligare och väldigt fina fynd, båda såklart påträffade bland en massa sten i ett av de röjningsrösen vi undersökt.

Det första fyndet är bitar av ett så kallat silkärl av keramik. Det kan närmast beskrivas som ett förhistoriens durkslag och kan ha använts vid t.ex. osttillverkning.

 
Det andra är en liten, gul glaspärla, än så länge den enda pärla vi har hittat här i Farstorp.
 
 
Keramik och andra boplatsindikerande fynd har påträffats även i flera andra av de röjningsrösen som nu undersökts. Inte ens 10 meter från det röjningsröse där pärlan och silkärlsbitarna hittades, påträffades rester efter ytterligare ett hus, liknande det som har beskrivits i tidigare blogginlägg från Farstorp-grävningen och troligen också detta från äldre järnålder.
Det verkar alltså som det i området funnits flera gårdar från denna period. Har dessa legat här samtidigt? Eller är det en och samma gård som med kanske några decenniers mellanrum flyttat inom området? Som vanligt väntar vi med spänning på analyssvaren!

 

 

3 kommentarer:

  1. Silkärl? Alltid trevligt att se på en grävning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi är mycket glada. Och det har faktiskt kommit vid fler tillfällen efter att detta publicerats.... Mer om det senare, liksom ytterligare kommentarer om vad de egentligen använts till samt att "perforerade kärl" är rätt benämning!

      Radera
  2. Tja, silkärlen är ju nästan lika kryptiska och svårfångade som de alltid lika vackert dekorerade lerblocken... :)

    SvaraRadera