tisdag 20 december 2011

Skador på fornlämningar



Nu lackar det mot jul och året ska summeras om man inte redan gjort det. I Jönköpings län har 15-20 % av länets yta inventerats i samband med Skog&Historia inventeringen. Mitt jobb är att tillsammans med två kollegor granska det material som framkommit och se till att det blir tillgängligt i FMIS.
En mindre inventering bedrivs fortfarande med den ideella organisationen Höglandets fornminnesförening som är ute i skogarna och letar upp nya pusselbitar till vår historia. De är riktiga kulturkämpar.
Projektets inriktning var inte begränsad till bara fornlämningar som den klassiska fornminnesinventeringen utan även modernare lämningar som kolbotttnar, torp etc har medtagits. Även dessa lämningar är viktiga pusselbitar för vår historiskrivning och omprövning av våra tolkningar kommer att bli följden av denna inventering. För att nämna ett exempel så har tidigare inventeringar inte fokuserat på kolbottnar. Därför har vi idag svårt att beskriva kolningen på ett bra sätt. Genom att registrera dem i Skog&Historia kommer detta vara möjligt. I Jönköpings län finns idag 94 registrerade liggmilor (många fler finns att upptäcka) och av dessa har 87 registrerats inom Skog&Historia och fler kommer det troligen bli allteftersom granskningsarbetet drar sig mot de mer kolbottentäta områdena längs Lagan och Nissan.
Trots att inte hela länet inventerats och lämningarna inte förts in i FMIS så står Skog&Historia lämningarna för drygt 12 % av träffarna i FMIS i Jönköpings län.
Skador??
Ja hur var det då med skadorna? Vi har inte gjort någon regelrätt skadeinventering men man kan ändå notera att en stor del av våra historiska lämningar har skadats. Detta har ju uppmärksammats i tidigare rapporter (http://www.raa.se/publicerat/9172094311.pdf) och även i miljömålsarbetet. Se miljömål 12 Levande skogar.
Av årets granskade lämningar har ca 30% allvarliga skador, det vill säga djupa körspår eller markberedning. vi har inte medtagit överrisning som en skada vid denna genomräkning. Jag tycker denna siffra är alldeles för hög - nu ska ju sägas att dessa lämningar inte var kända genom FMIS men de tidigare rapporterna visar på liknande siffror även för registrerade och kända fornlämningar. Markberedningen är väl det största hotet mot våra lämningar. Möjligen kan man utvinna kunskap ur en lämning efter första vändan med markberedaren men hur blir det när det är dags nästa gång? Vad kommer att finnas kvar i våra skogar om 70-90 år när dagens skog ska avverkas?
Hur ska man komma till rätta med detta? Miljömålsarbetena pekar på vad som behövs för att skador ska undvikas:
- Ökade informations- och utbildningsinsatser
- Inventering av forn- och kulturlämningar
- Utveckling av skonsammare markberedningsmetoder
- Användning av befintligGIS-information.
Tänk om vi fick en rejäl påse pengar så att vi kunde genomföra detta - det skulle vara en julklapp som heter duga.

4 kommentarer:

  1. Vart kan man vända sig om man vill rapportera en skada på en fornlämning? Bor i de nordvästra delarna av Vaggeryds kommun och har ett stort intresse för lokalhistoria och har besökt många av de fornminnen som finns utmärkta på Fornsök. Kanske kan man även hjälpa till med inventering eller skadestatus på något sätt?

    SvaraRadera
  2. Ser man skador på fornlämningar så skall detta i första hand rapporteras till länsstyrelsen som är den myndighet som behandlar kulturmiljövårdsfrågor.

    SvaraRadera
  3. En bra text där jag egentligen inte har något att tillföra ...frånsett då att jag ville kolla om kommentarsfunktionen faktiskt fungerar igen...

    SvaraRadera
  4. Hej igen!
    Kul att intresse finns för våra lämningar. Det är mycket som inte har registrerats och på flera av redan beskrivna lämningarna skulle man behöva göra nya beskrivningar. Flera hembygdsföreningar bedriver inventeringar av kulturminnen och även fornminnesföreningar finns t ex Höglandets fornminnesförening. Kontakta dessa och hör om de bedriver någon inventering i ditt område. Vill man ha handledning kring hur man inventerar kan man läsa vår fälthandledning som vi använde inom Skog&Historia: http://www.jkpglm.se/arkeologi/projekt/kulturminne.html

    SvaraRadera