Nu har säsongen dragit igång på allvar. Snart nog alla arkeologer på avdelningen är ute i fält. Eftersom vintern kom tidigt i höstas har uppdragen samlats på hög. Nu är beställarna angelägna om att få sina utredningar skyndsamt genomförda.
I förra veckan drog vårt stora vårprojekt igång - järnåldersboplatsen i Ölmstad, ett par mil nordost om Jönköping. Vi har stora förhoppningar om spännande resultat och redan före påsk gjorde vi, tillsammans med våra amerikanska vänner från SUNY (State University of New York, Buffalo), en inledande fosfatkartering över boplatsen och intilliggande områden. Dr Tina Thurston med kollegor arbetar med ett flerårigt projekt i södra Vätterbygden, Ölmstad, Visingsö och Bredestadsdalen. De använder framför allt fosfatkartering för att lokalisera övergivna bosättningar.
I övrigt pågår utredningar inför bland annat täkter och vindkraftetableringar samt kvalitetsgranskning av projektet Skog- och historia. Andra intressanta projekt berör Jönköpings slott och Rosenlunds herrgård i Jönköping som inledningsvis kartläggs med hjälp av georadar. Överraskande resultat har kommit fram, men mer om detta senare.
Sedan har vi också flera projekt på gång som berör vårt fossila odlingslandskap (läs röjningsrösen) - en för länet karakteristisk fornlämningstyp (med diskret charm som någon uttryckt det).
To be continued.....
Kul med en blogg till! Skall bli intressant att följa resultaten från mina gamla arbetsmarker.
SvaraRaderaJag hoppas dock att ni fortsätter med månadens historia trots detta... Det är ju inget fel i att dubbelposta bra (men inte allt för långa) texter på såväl bloggen som i månadens historia...
Leif får äran av den första kommentaren på JLM-bloggen. Inte oväntat! Och ja - Månadens historia ska fortsätta. Alltid lika trevlig att läsa med sina oväntade vinklingar på detta med arkeologi. Dessutom ett kul forum att skriva i; essäformen är perfekt för reflexiva betraktelser!
SvaraRadera